Consiliul Naţional de Etică ar trebui să se pronunţe în maxim o lună asupra acuzaţiilor de plagiat aduse premierului. Până astăzi, nu fusese depusă nici o sesizare oficială în acest caz.
Acuzaţiile de plagiat la adresa primului ministru vor fi analizate de cei 11 noi membri ai Consiliului de Etică (CNE), numiţi în urmă cu zece zile printr-un ordin al ministrului interimar de la Educaţiei, Liviu Pop. Ei vor avea prima şedinţă în cursul zilei de mâine, pe ordinea de zi trebuind să se regăsească şi dosarul de plagiat al fostului ministru al educaţiei Ioan Mang, aflat în faza de întocmire a raportului final.
Citeşte şi Plagiat Ponta. Autorii articolului din "Nature" pentru RL: "Nu avem niciun dubiu asupra credibilităţii surselor noastre"
Colegi cu Ecaterina Andronescu
Cristinel Diaconu - unul dintre cei îndepărtaţi din CNE - ne-a precizat că "nu am fost chestionaţi de nimeni din noua conducere a Ministerului Educaţiei în legătură cu situaţia de la CNE. Nu ni s-a cerut un raport de activitate, am fost înlăturaţi fără nici o explicaţie". O explicaţie se poate regăsi într-o altă declaraţie a lui Diaconu, membru al Centrului Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Franţa: "nu văd cum se poate evita un verdict de plagiat în cazul Mang". Prin numirea unei noi comisii, Mang mai primeşte, astfel, o şansă.
Consiliul nou numit de Liviu Pop se va întruni mâine în prima ei şedinţă, în acest moment nefiind depusă nici o sesizare privind acuzaţiile de plagiat aduse lui Ponta. Fără o astfel de sesizare - care poate fi depusă de oricine - mecanismul de investigare nu poate fi pus în mişcare. Trebuie spus că orice dosar de plagiat în care este implicat un demnitar este de competenţa CNE şi nu a universităţilor care au organizat examenul de doctorat.
Din momentul în care CNE va începe să lucreze la "cazul Ponta", în 30 de zile este obligată să întocmească