O anchetă efectuată de comisia de oncologie din cadrul Ministerului Sănătății arată că există „disfuncționalități la aprovizionare” în cazul a șase medicamente pentru cancer. Sursa: ADI PÎCLIȘAN
Cele şase medicamente problematice sunt: Fluorouracilum, Bleomycinum Sulfas, Vinblastine, Methotrexatum (forma orală), Cisplatinum şi Dacarbazinum, cu mențiunea că ultimele două există, în prezent, la Institutul Oncologic din Cluj.
În plus, mai spun autoritățile, patru dintre aceste produse (Methotrexatum, Fluorouracilum, Bleomycinum şi Dacarbazinum) se găsesc, în diferite concentraţii, la SC Unifarm (rețeaua națională de distribuție a medicamentului) şi la alţi distribuitori.
Comisia a identificat şi două produse (Lomustinum şi Carmustinum) care nu se mai produc şi pentru care specialiştii vor modifica schemele terapeutice.
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a cerut distribuitorilor de la Unifarm ca, în fiecare an, să facă stocuri din medicamentele mai sus menţionate, dar şi din altele, în cantităţi stabilite de către Comisia de Oncologie.
Specialiştii Comisiei au mai propus ca medicamentele oncologice pentru hormonoterapie (leuproleinum, goserelinum, triptorelinum, fulvestrantum), factorii de creştere leucocitari (filgrastinum, pegfilgrastinum) şi interferonum să fie prescrise atât în farmacii cu circuit închis (în spitale), cât şi în cele cu circuit deschis, având în vedere că medicamentele respectiv se pot administra atât în regim de spitalizare, cât şi în ambulator.
Produsele calcii folinas şi cytarabinum rămân prescrise numai în circuit închis, precizează MS.
Problemele la aprovizionarea cu medicamente vor fi discutate de ministrul Cepoi, joi şi vineri, şi cu omologii săi europeni, cu prilejul unei reuniuni care va avea loc la Luxemburg.