De ce mint oamenii și ce efecte are pasiunea lor pentru furtișaguri asupra businessului
Litigiile privind interpretarea contractelor duc adesea la adevărate drame în sala de judecată. Nu a fost cazul disputei dintre compania de media BSkyB și furnizorul de software Electronic Data Services (EDS). Avocatul Sky, Mark Howard, l-a interogat pe Joe Galloway, unul dintre directorii EDS, în privința diplomei de MBA obținute de acesta de la Colegiul Concordia, din Insulele Virgine. Iar el s-a pierdut în detalii emoționante privind zilele de studenție, descriind totul, de la aspectul clădirilor din campus la orele dedicate studiului asiduu. Câteva zile mai târziu, domnul Howard a prezentat curții un certificat de MBA dobândit de schnautzerul său de la aceeași „fabrică de diplome“. Iar câinele, destul de inteligent se pare, obținuse o medie de absolvire mai bună decât managerul EDS.
Oamenii mint și înșală dintotdeauna. Iar oamenii de afaceri mint și înșală mai rău decât oricine: într-un sondaj realizat în rândul absolvenților americani, 56% din cei care urmau un master în business au recunoscut că au trișat în anul anterior, față de ponderea de 47%, înregistrată în rândul celorlalți studenți. Da, oamenii în costum nu sunt automat și sinceri - amintiți-vă doar de cazul Enron. Iar categoria „educație“ din CV-urile executivilor este adesea supraevaluată: din acest motiv și-a pierdut postul și Scott Thompson, fostul șef al Yahoo.
Cui i se înroșește nasul?
Totuși, sancțiunile pe care le riscă trișorii sunt din ce în ce mai dure. Potrivit Legii Sarbanes-Oxley, promulgate în SUA în 2002, managerii generali și directorii financiari sunt responsabili penal în cazul măsluirii indicilor financiari. Chiar și minciunile aparent inofensive pot dăuna serios businessului: judecătorul din cazul descris mai sus a justificat despăgubirile de 320 de milioane de dolari acorda