Tom Fitzpatrick, analistul veteran al Citi, ne reaminteşte faptul că situaţia din Europa nu s-a îmbunătăţit deloc. De fapt, dobânzile obligaţiunilor suverane sugerează faptul că, dimpotrivă, situaţia este pe punctul de a se înrăutăţi şi mai mult.
Într-un interviu acordat blogului King World News, Fitzpatrick s-a referit în termeni sceptici cu privire la programul de asistenţă financiară acordat băncilor spaniole.
„În general, tendinţele continuă să fie de creştere şi în ceea ce priveşte dobânzile obligaţiunilor suverane spaniole dar şi în diferenţa de dobândă dintre Spania şi Germania, fapt care ar trebui să ne îngrijoreze”, a declarat analistul Citi.
Doar reacţii reflex
Fitzpatrick consideră că piaţa a devenit „ceva mai delăsătoare” despre ceea ce se întâmplă în jur şi că aceasta este disperată să se agaţe de orice veste bună. Cu toate acestea, în cazul în care veştile bune nu se permanentizează, ne îndreptăm spre o situaţie mult mai dificilă, avertzează acesta.
„Ceea ce am putut observa recent (în termeni de redresare contra tendinţelor) au fost doar reacţii reflex faţă de orice veste pozitivă, fie ea rezultatul alegerilor din Grecia sau ajutorul acordat Spaniei. Cu toate acestea, noi observăm că magnitudinea reacţiilor şi durata efectului acestora scade”.
Acest lucru sugerează faptul că pieţele nu mai sunt dispuse să se încreadă în declaraţiile şi angajamentele asumate de către liderii europeni în cadrul întâlnirilor acestora sau în soluţiile oferite doar la nivel naţional şi nu la nivel european. În consecinţă, Fitzpatrick avertizează asupra faptului că am atins un punct critic şi că Europa va trebui să ofere urgent soluţii concrete pentru a opri deteriorarea situaţiei. În caz contrar, situaţia se va înrăutăţi rapid.