Dreptul, medicina sau jurnalismul rămân şi anul acesta printre cele mai căutate domenii la care tinerii absolvenţi vor să se înscrie la facultate, însă acestea sunt printre puţinele specializări prin care universităţile mai "triază" absolvenţii de liceu prin examene de admitere.
"Numărul tinerilor care vor să îşi continue studiile scade. La prima sesiune orală a testării naţionale s-a înregistrat o rată de aproximativ 3.000 de abandonuri. Este îngrijorător şi totodată normal ca numărul candidaţilor înscrişi pe listele de admitere ale facultăţilor să nu crească, având în vedere contextul educaţional din România", a spus Ion Ciucă, profesor în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti şi şeful Direcţiei de Finanţare pentru Învăţământul Superior din cadrul Ministerului Educaţiei. El a menţionat că motivul pentru care absolvenţii aleg să nu îşi ducă la bun sfârşit studiile poate fi şi suprasolicitarea acestora din timpul anului şcolar în urma căreia ajung să "clacheze" din punct de vedere psihic.
Singurii candidaţi ce vor avea "viaţă uşoară" la admiterea în învăţământul de stat, care va începe peste o lună, sunt cei care vor să se specializeze în domeniul economic, unde admiterea constă în evaluarea dosarelor şi a mediilor de bacalaureat sau în susţinerea unui examen de competenţe lingvistice pentru programele cu predare în limbă străină.
Spre exemplu, Academia de Studii Economice din Bucureşti, una din cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior locale, care a renunţat anul trecut la examenul de admitere, a decis ca pentru anul 2012 să folosească acelaşi sistem de evaluare a absolvenţilor, deşi Pavel Năstase, noul rector al universităţii, avea ca obiectiv în mandat reintroducerea admiterii.
"Nu am avut posibilitatea să reintroducem examenul de admitere anul acesta, având în vedere că o astfel de măsură trebuie adoptată