Disfuncţionalităţi la aprovizionarea unităţilor sanitare cu medicamente oncologice au fost identificate, în ultima perioadă, la doar şase dintre cele 25 de DCI (denumiri comune internaţionale) la care, în martie, se înregistrau probleme din acest punct de vedere, informează Ministerul Sănătăţii.
Cele şase medicamente sunt Fluorouracilum, Bleomycinum Sulfas, Vinblastine, Methotrexatum (forma orală), Cisplatinum şi Dacarbazinum, ultimele două existând, în prezent, la Institutul Oncologic din Cluj, precizează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS).
În plus, mai spun sursele citate, patru dintre aceste produse (Methotrexatum, Fluorouracilum, Bleomycinum şi Dacarbazinum) se găsesc, în diferite concentraţii, la SC Unifarm şi la alţi distribuitori.
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a cerut Unifarm ca, în fiecare an, să achiziţioneze într-un stoc medicamentele mai sus menţionate, dar şi altele, în cantităţi stabilite de către Comisia de Oncologie a ministerului.
Comisia a identificat şi două produse (Lomustinum şi Carmustinum) care nu se mai produc şi pentru care specialiştii vor modifica schemele terapeutice.
"Nu a fost identificată de către specialişti lipsa altor medicamente din unităţile sanitare", mai spun reprezentanţii ministerului.
Specialiştii Comisiei au mai propus ca medicamentele oncologice pentru hormonoterapie (leuproleinum, goserelinum, triptorelinum, fulvestrantum), factorii de creştere leucocitari (filgrastinum, pegfilgrastinum) şi interferonum să fie prescrise atât în farmacii cu circuit închis, cât şi în cele cu circuit deschis, având în vedere că medicamentele respectiv se pot administra atât în regim de spitalizare, cât şi în ambulator.
Produsele calcii folinas şi cytarabinum rămân prescrise numai în circuit închis, precizează MS.
Problemele la aprovizionarea cu medicamente vor fi discutate de mi