Chiar dacă examenele au început şi e deja prea târziu pentru acumulat cunoştinţe, Valeria Nogovan, specialistul Libertăţii, cercetător în psihologia învăţării, îţi arată cum trebuie să-ţi organizezi timpul liber şi sesiunile de recapitulare pentru ca rezultatele la examen să fie cele dorite. Chiar dacă examenele au început şi e deja prea târziu pentru acumulat cunoştinţe, Valeria Nogovan, specialistul Libertăţii, cercetător în psihologia învăţării, îţi arată cum trebuie să-ţi organizezi timpul liber şi sesiunile de recapitulare pentru ca rezultatele la examen să fie cele dorite.
Ca să ai succes la Bac, lucrul cel mai important este să respecţi ritmul normal de alternanţă între efortul psihic şi relaxare. Iată câteva sfaturi:
Nu te suprasolicita cu recapitulările sau chiar cu învăţatul înainte de probele de examen. Ce nu ai reţinut până acum nu vei acumula într- o singură zi! Acum elevii trebuie să răsfoiască materia, nu să înveţe.
În răstimpul dintre probe e bine ca accentul să cadă pe scheme, pe cuvinte-cheie, pe date punctuale, şi nu pe concepte sau noţiuni abstracte care sunt mai greu de reţinut.
moment ideal pentru învăţare este dimineaţa, dar dacă te concentrezi mai bine noaptea şi te poţi odihni ziua, atunci fă rocada! Important e să te simţi confortabil.
E necesar ca după o perioadă de timp acordat studiului (1-3 ore), să dormi măcar o oră pentru ca toate cunoştinţele acumulate să se “decanteze”. Nu te priva de somn, pentru că vei resimţi mai accentuat stresul şi presiunea.
În cele câteva zile libere dintre probe nu te relaxa prea tare! O detaşare accentuată scade performanţele intelectuale, astfel că trebuie să menţii un ritm constant de alertă a creierului.
Înainte de a intra în sala de examen, fă un efort şi goleşte-ţi mintea de alte gânduri; concentrează- te pe materia la care susţii proba.
“Un factor important în ti