Persoanele care continua sa lucreze pe telefoane inteligente sau tablete si dupa ce parasesc locul de munca se expun mai multor tipuri de probleme de sanatate – fizica si psihica. Sursa imagine: purepakistani.com
Un studiu realizat de Societatea britanica de Psihoterapie arata ca tot mai multi oameni tind sa devina “sclavi ai ecranelor” si sa lucreze pe smartphone-uri sau tablete dupa ce au plecat de la serviciu – in autobuze, trenuri, in metrou, acasa si chiar si la restaurant. Acest tip special de “sclavie” este de regula autoindus si reprezinta partea psihica a problemei.
In ce priveste problemele fizice, acestea se traduc de obicei in migrene si deteriorarea vederii (in special in cazul telefoanelor cu ecrane mai mici), precum si in dureri de spate sau de gat, cauzate de posturi neadecvate lucrului comod. Sondajul online realizat de Societate, la care au raspuns 2.010 persoane care desfasoara munca de birou, a relevat ca aproape doua treimi dintre subiecti lucreaza si in afara orelor de program.
In medie, timpul liber sacrificat de “sclavii ecranelor” pe terminalele lor mobile este de “peste doua ore”. Datele culese sugereaza ca principalii doi factori din spatele acestor activitati daunatoare – si neplatite – sunt fie volumul prea mare de lucru de la serviciu, fie dorinta de a usura ritmul impus de conducere la locul de munca. Potrivit BBC, in urma publicarii acestui studiu, mai multe sindicate britanice au recomandat membrilor lor sa “invete sa-si opreasca aparatele”.
Problema poate sa nu para serioasa pentru multa lume, in special pentru angajatori, insa dr. Helena Johnson, directoarea Societatii, a spus ca situatia este chiar grava. Johnson chiar i-a incurajat pe oameni sa vorbeasca deschis cu sefii lor, in caz ca simt presiuni prea mari – caz care in sine este cauzator de stres negativ. “Munca in exces nu este buna pentru nimeni”, a