Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 45 de zile calendaristice.În cazul muncitorilor necalificaţi, perioada de probă are caracter excepţional şi nu poate depăşi 5 zile lucrătoare. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de probă de cel mult 6 luni ( prin O.U.G. nr.65/2005).
Perioada de probă se poate stabili pentru:
Ø cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie
Ø cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
Pe durata perioadei de probă, salariatul se bucura de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de munca aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă (art. 31 alin. (5) Codul muncii).
Excepţie: salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situaţia în care acesta debutează la acelaşi angajator într-o nouă funcţie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiţii grele, vătămătoare sau periculoase.
Neinformarea salariatului anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă cu privire la perioada de probă, în termenul prevăzut de lege, duce la decăderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate (art. 32 alin. (3) Codul muncii).
Perioada de probă constituie vechime în muncă (art. 32 alin. (4) Codul muncii).
Interdicţie: Angajarea succesivă a mai mult de trei persoane pe perioade de probă pentru acelaşi post este interzisă (art. 33 Codul muncii).
În contractele pe durata determinată, durata perioadei de probă este prevăzută de art. 83 din Codul muncii astfel:
Ø 5 zile lucrătoare pentru o