România este a VI-a cea mai atractivă ţară europeană pentru investiţii în următorii trei ani, conform celor 840 de lideri de business chestionaţi de Ernst & Young în cadrul raportului 2012 European Attractiveness Survey, lansat miercuri. Executivii din întreaga lume consideră că România este mai atractivă decât Cehia, Turcia, Elveţia, Olanda, Italia, Spania sau Suedia.
"România are avantajul unei rate de creştere a PIB-ului promiţătoare în comparaţie cu media europeană şi al unui capital uman valoros. Vedem tot mai mulţi investitori atraşi de sectorul energiei regenerabile. Mai multe privatizări sunt planificate în perioada următoare, încurajând investitorii din întreaga lume să privească spre ţara noastră. Este esenţial să stimulăm această evoluţie pozitivă prin strategii economice adecvate", a afirmat Bogdan Ion, country managing partner în cadrul Ernst & Young România.
În ciuda fragilităţii economiei din zona euro, fluxul de investiţii spre Europa a continuat să crească în 2011, numărul de proiecte fiind considerabil mai mare decât înainte de criză, conform raportului anual relizat de Ernst & Young. În Europa, numărul proiectelor de investiţii a crescut cu 2%, de la 3.757 în 2010, la 3.906 în 2011.
Deşi evoluţia numărului de proiecte a fost modestă, în fapt, valoarea medie a acestora a fost semnificativ mai mare, iar numărul de locuri de muncă generate de investiţiile străine directe a crescut cu 15%. SUA continuă să fie cel mai mare investitor în Europa, dezvoltând 1.028 de proiecte, care reprezintă 26% din numărul total. Numărul proiectelor de investiţii dezvoltate de SUA a crescut astfel cu 6% în 2011, ajungând la cel mai înalt nivel înregistrat de studiul Ernst & Young în ultimii 10 ani.
În privinţa percepţiilor, investitorii sunt destul de încrezători în capacitatea Europei de a depăşi dificultăţile complexe şi multiple cu care se confr