Există o notă de otimism în sectorul IMM-urile, având în vedere că numărul de credite noi acordate acestor firme a crescut anul trecut, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Sorin Mititelu,director executiv în cadrul departamentului de retail al Băncii Comeriale Române.
"Creditul rămâne principalul instrument de dezvoltare a afacerii. Am observat că în 2011 volumul de credite noi acordate microintreprinderilor a crescut cu 10- 15% faţă de 2010, iar în acest an ne așteptăm la o creștere de sub 10%", a afirmat Sorin Mititelu.
"Numărul de relaţii bancare începe să scadă, deoarece apare specializarea. Din cele peste 40 de bănci active pe piaţa din România, doar câteva se adresează finanţării microintreprinderilor. Numărul jucătorilor activi pe finanţarea pentru IMM-uri se va reduce.Instituţiile bancare vor rămâne universale, dar va depinde de modul în care vor fi alocate resursele. Acum există 5- 6 băci active în acest domeniu", a mai spus Mititelu.
Reprezentantul BCR a mai spus că firmele mici pot fi considerate în multe feluri, dar ele au importanţă mare pentru economie. Numărul de IMM- uri din România reprezintă 99,7% din numărul total al întreprinderilor active în economie. In România există 470.071 de firne din care 468.552 sunt IMM-uri,iar 1.519 sun firme mari, potrivitunor date prezentate de BCR, pe baza unor statisticii făcute de INS în 2011 și Comisia Europeană în perioada 2010- 2011.
Ponderea de 65,9% a numărului de angajaţi din IMM-urile românești se situează aproape de media înregistrată de companiile mici și mijlocii din UE (66,9%).
Procentul cel mai mare de unităţi nou înfiinţate este deţinută de întreprinderile mici și mijloci, care reprezintă apeoape jumătate din nhmărul total, respectiv 62.735. Comparativ cu anul precedent, în 2011 înmatriculările la Registrul Comerţului au crescut per ansamblu cu 9%, iar în cazul IMM-