Frăţia Musulmană ameninţă armata, care conduce Egiptul, cu o nouă revoluţie, dacă nu cedează din puterile pe care şi le-a arogat. Sursa: REUTERS
Cele mai sumbre scenarii legate de Egiptul post-Mubarak par să se confirme. Cu o armată tot mai puternică, un parlament nerecunoscut şi în pragul dizolvării, un posibil preşedinte islamist, dar cu prerogative inexistente, ţara din nord-estul Africii este tot mai departe de idealurile Primăverii Arabe, care a răsturnat anul trecut regimul dictatorial al lui Hosni Mubarak.
Deloc dispusă să cedeze frâiele puterii, junta militară care administrează ţara din februarie 2011, a luat în ultimele zile o serie de decizii care au stârnit îngrijorare în cancelariile occidentale.
În urma unei decizii luate joi de instanţa supremă de la Cairo, care a hotărât că alegerile parlamentare organizate iarna trecută nu au fost constituţionale, armata a decis dizolvarea legislativului controlat în proporţie de 75 la sută de forţe politice islamiste.
Frăţia Musulmană, principala organizaţie islamistă din ţară, a avertizat însă că respinge verdictul instanţei şi decizia ulterioară a armatei de organizare a unor noi alegeri parlamentare.
Gruparea şi-a chemat susţinătorii să iasă în stradă şi să protesteze faţă de aceste măsuri care consolidează puterile juntei militare de la Cairo. Frăţia Musulmană a somat, de asemenea, armata să îl recunoască drept învingător în prezidenţialele organizate sâmbătă şi duminică pe candidatul său, Mohammed Mursi, deşi rezultatele nu sunt încă finale.
Ieri, sediul parlamentului a fost înconjurat de soldaţi, după ce deputaţii islamişti avertizaseră că vor forţa intrarea în legislativ.
Generalii au dat asigurări că vor ceda puterea viitorului preşedinte, dar şi-au păstrat principalele prerogative, precum cel legislativ, şi controlul instituţiilor-cheie de la Cairo.
Mai mult, în