În Franţa, după "marele şlem" înregistrat de socialişti, care au câştigat prezidenţialele şi legislativele, dreapta franceză intră într-o perioadă de turbulenţă. De fapt, ea îşi "caută un şef şi un program", după cum arată chiar ziarul de dreapta Le Figaro.
Nicolas Sarkozy a lăsat în urma sa un şantier imens în rândurile dreptei, care trebuie să-şi clarifice ideile şi să pregătească o strategie de recucerire a puterii. În privinţa ideilor, totul va fi repus în dezbatere, de la raporturile dreptei cu extrema dreaptă, până la viziunea ei în privinţa unor probleme care s-au dovedit extrem de sensibile, cum sunt imigraţia sau relaţiile cu prima locomotivă economică a Europei, Germania.
Francezii n-au apreciat-şi acum este evident acest lucru-atitudinea adoptată de dreapta franceză faţă de romi sau sârguinţa cu care Nicolas Sarkozy dorea să fie întotdeauna în acord perfect cu Berlinul.
Dreapta riscă să intre acum şi într-un veritabil "război al şefilor". Fostul prim-ministru, François Fillon, a spus-o la un moment dat, între cele două tururi de scrutin ale legislativelor. După plecarea lui Nicolas Sarkozy, dreapta nu mai are lider "natural". Viitorul ei lider are la dispoziţie cinci ani pentru a se impune, iar lupta se va da, cu siguranţă, între actualul şef al Uniunii pentru o Majoritate Populară, Jean François Copé, fostul premier, François Fillon şi Alain Juppé, care vine cu o mare experienţa politică.
Legislativele au fost o lecţie interesantă pentru dreapta franceză, care a constatat că mai toţi candidaţii ei care s-au apropiat prea mult de poziţiile Frontului Naţional au fost învinşi, în timp ce candidaţii situaţi pe poziţiile dreptei republicane au beneficiat de o mai mare popularitate.
În Franţa, după "marele şlem" înregistrat de socialişti, care au câştigat prezidenţialele şi legislativele, dreapta franceză intră într-o perioad