Guvernul condus de Victor Ponta a anuntat solutia "magica" prin care va incerca sa rezolve problema companiilor de stat aflate in pragul falimentului. Va plafona salariile, in tentativa de a reduce costurile. Masura aduce aminte de teoria fostului premier Emil Boc cu "salariile nesimtite".
Potrivit analistilor, masura este, din multe puncte de vedere, argumentata. Sunt multi salariati foarte bine platiti la stat care nu isi justifica banii primiti.
Potrivit unor calcule prezentate de Consult Team, majoritatea salariilor din cele mai mari 40 de companii de stat sunt duble fata de venitul mediu pe economie. Si asta in conditiile in care cele mai multe firme au rezultate proaste si foarte proaste.
Ponta a dat exemplu, recent, cazul tatalui Robertei Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, care ar incasa din postul de consilier la Conpet un salariu lunat de de 320 milioane lei vechi.
Decizia privind plafonarea salariilor in companiile de stat are si contrargumente. In esenta, potrivit analistilor, va alunga si ultimii manageri profesionisti de la stat. Locul lor va fi luat de "spagarii" de profesie, iar problemele companiilor nu vor fi rezolvate.
Cert este ca Guvernul nu a decis inca ce forma concreta va lua plafonarea salariilor. Principiul de la care se pleaca in proiectul de lege discutat miercuri in Guvern este acela ca, in cadrul companiilor de stat, "niciun subordonat al directorului general nu poate castiga mai mult decat directorul general".
Ce se intampla cu angajatii care au contracte multianuale?
Din acest punct, intervin multe semne de intrebare. Ce se intampla cu firmele unde exista contracte de munca multianuale, unde exista clauze de performanta etc?
"Domnul Ponta a cerut tuturor ministerelor ca pana saptamana viitoare sa-si prezinte punctul de vedere. In acest proi