Tribunalul Bucureşti a admis ieri intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica. Cea mai mare companie de stat va fi administrată judiciar de firma Euro Insol.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie şi cea mai mare companie de stat din România, a intrat ieri în insolvenţă. Tribunalul Bucureşti a admis cererea de intrare în insolvenţă depusă vineri. Soluţia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, însă este executorie. Hidrosind, sindicatul salariaţilor din Hidroelectrica, a anunţat că va înainta cerere de opoziţie împotriva intrării în insolvenţă.
Deschiderea procedurii de reorganizare presupune că deciziile în companie nu vor mai fi luate de membrii Consiliului de Administraţie, propuşi de Ministerul Economiei şi de Fondul Proprietatea, ci de un administrator judiciar. Instanţa a numit Euro Insol SPRL ca administrator judiciar, firmă de insolvenţă coordonată de avocatul Remus Borza. Euro Insol a mai fost desemnată recent administrator judiciar al complexului expoziţional Romexpo şi al UCM Reşita.
Reorganizarea, un an, un an şi jumătate
Borza crede că procesul de reorganizarea a companiei de stat va dura un an, un an şi jumătate şi spune că operaţiunea va viza eficientizarea societăţii prin creşterea cifrei de afaceri, reducerea costurilor şi, implicit, maximizarea profitului.
„Un plan de reorganizare durează, de regulă, patru-cinci ani. Aici vorbim de cea mai mare societate de stat, iar reorganizarea nu va dura atât de mult. Totuşi, pentru mai puţin de un an de zile, planul nu ar fi fezabil. Probabil va dura un an, un an şi jumătate", a declarat Borza pentru „Adevărul". Este vizată creşterea cifrei de afaceri prin creşterea capacităţii de producţie, în prezent compania funcţionând la 49% din capacitate, dar şi retehnologizarea capacităţii de producţie. De asemenea, administratorul va urmări maximizarea