Construcția reactoarelor nuclerare 3 și 4 de la Cernavodă va atrage cu siguranță investitori străini, cu doi purtându-se deja discuții, acest proiect fiind o componentă importantă a strategiei energetice a actualei guvernări, strategie care urmează a fi finalizată până la sfârșitul lunii iulie 2012, a declarat Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei , Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA), în cadrul Forumului Regional de Energie (FOR EN 2012) de la Neptun-Olimp.
“Suntem siguri că vom atrage investitori străini. Ne bazăm pe faptul că actuala criză e pe sfârșite. (...)Guv USL a venit la guvernare având în spate o strategie energetică, în care e menționat ca prioritar proiectul de construcție a reactoarelor 3 și 4, ca o componentă a asigurării mixului de energie”, a declarat Rodin Traicu.
Anterior, Traicu spusese că actuala criză mondială și europeană ar putea face ca investițiile de acest gen să poată părea neatractive pentru investitori pe moment.
Traicu a precizat că strategie energetică a României va fi finalizată până la sfârșitul lunii iulie și ea are ca scop principal reluarea procesului investițional în domeniu, pentru a se obține eficientizarea companiilor.
“Principiile strategiei de care discutăm sunt cele care au fost prezentate în strategia energetică a USL, au fost dezbătute și sunt in curs de adoptare. Unele s-ar putea sa intre pe sesiunea de toamnă”
Pe de altă parte, Alexandru Săndulescu, președintele bursei de energie OPCOM, a spus că discuțiile și aprobarea strategiei energetic ar putea fi un proces de durată, amintind faptul că nici pe vechea strategie energetică, elaborată în 2007, nu s-a obținut avizul de mediu, deoarece mereu s-a găsit câte un ONG care să ceară interzicerea anumitor lucruri.
Traicu a adăugat că în prezent se poartă discuții cu două companii s