UPDATE. Într-un comunicat dat publicităţii, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta îi solicită preşedintelui Băsescu să nu promulge modificarea Legii 136/2011.
"SDD va continua protestele pe această temă şi va sesiza birourile europene competente cu privire la tratamentul defectuos cu care este tratată una dintre cele mai valoroase zone umede din Europa şi din lume", se spune în comunicat.
Proiectul părea ca şi aprobat încă de la introducerea sa pe ordinea de zi, Camera Deputaţilor fiind for decizională, iar la poziţia guvernului faţă de acest proiect apărând o menţiunea „Guvernul actual susţine".
Surprinzător, reacţia de respingere a venit chiar de la şeful executivului, premierul Victor Ponta, care a declarat că Ordonanţa care permite vânătoarea în Deltă nu a fost adoptată de Cameră şi că, oricum, va uza de armele juridice ale guvernului pentru a împiedica o eventuală adoptare. „Nu a trecut. Mi-au spus cei de la ONG-uri, m-am supărat imediat, pentru că opinia mea şi decizia politică era de a nu permite vânătoarea în Deltă. Am verificat şi nu a trecut acest proiect de Cameră.
Reamintim că, în iulie 2011, a intrat în vigoarea Legea nr. 136 care modifică actul normativ privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi care interzice vânătoarea în Deltă.
Interesant este că deşi Legea 136/2011 interzice vânătoarea, nu prevede totuşi pedepse pentru încălcarea prevederilor. Pe de altă parte, Ordonanţa 127 şi Legea 136 conţin reglementări care se bat cap în cap.
Ordonanţa din 2010 a intrat în dezbaterea deputaţilor sub forma unui proiect de lege care prevede şi reintroducerea vânătorii în Deltă, iar preşedintele comisiei de resort, Vasile Gherasim, a propus ca vânătoarea sportivă să fie considerată „activitate economică tradiţională" în Delta Dunării şi, astfel, reintrodusă ca practică în Rezervaţia Biosfera Delta Dunării.
Conf