Din bagajul de vacanţă nu poate lipsi o trusă medicală de concediu, afirmă medicii, mai ales atunci când suntem însoţiţi de copii. „Un concediu înseamnă o schimbare de mediu pentru copii. Fiecare dintre ei poate reacţiona diferit la noul program, la schimbările apărute în alimentaţie, la aerul curat de munte sau la excesul de soare de la mare şi de aceea este bine ca părintele să fie prevăzător şi împreună cu medicul pediatru să stabilească o listă de medicamente la care ar putea apela în caz de urgenţă”, a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi.
Mai jos puteţi regăsi cinci sfaturi utile care vă vor ajuta să realizaţi trusa medicală pentru concediu.
● Cereţi sfatul medicului în privinţa trusei de urgenţă, nu da iama direct la farmacie. „Înainte de a merge la farmacie şi de a alcătui trusa de concediu este foarte important ca părinţii să se consulte cu medicul pediatru sau medicul de familie. El ştie cel mai bine istoricul medical al copilului, ştie cum reacţionează micuţul la anumite medicamente, care sunt dozele potrivite şi modalităţile de administrare”, a precizat Cristian Luţan, director executiv adjunct al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Potrivit medicilor, într-o trusă de medicamente pentru concediu, părinţii ar trebui să includa antitermicele - în cazul în care cel mic face febră, antihistamice - pentru episoadele de alergie sau de urticarie care sunt destul de frecvente şi antivomitive - pentru că alimentaţia inacdecvată, schimbarea mediului sau chiar răul de maşină pot provoca stări de greaţă sau ameţeli.
● Nu folosiţi medicamente rămase în urma tratării altor afecţiuni. Înainte de a pune medicamentele recomandate de medic în trusa de concediu, dacă le luaţi din sertarul de acasă, asiguraţi-vă că sunt încă în termenul d