În timp ce Rusia se confruntă cu ieșiri de capital la nivel record, participanții pe piață au considerat programul de privatizare, în valoare de 100 de miliarde de dolari drept principalul component al efortului președintelui Putin de a îmbunătăți climatul de investiții din țara sa.
Însă primele impresii ale acestui program, care promite să crească valoarea companiilor rusești și să deschidă sectoare importante ale economiei către investițiile străine, i-au făcut pe unii investitori să se îndoiască asupra capacității președintelui Rusiei de a reuși acolo unde predecesorul său a eșuat și a implementa reformele economice dure necesare succesului acestui program, anunță publicația financiară „Wall Street Journal”.
Vezi de ce Putin întoarce fața Rusiei spre Asia
Conflicte politice
„Se pare că sunt neînțelegeri serioase asupra strategiei de privatizare”, a declarat Valeri Mironov, economist la Higher School of Economics din Moscova. „Există persoane în interiorul guvernului nostru care sunt de părere că doar statul și numai statul trebuie să controleze industriile-cheie”, a adăugat acesta, citat de publicația financiară.
Noua etapă în procesul de privatizare din Rusia a fost începută de Dimitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, acum doi ani, însă procesul de vânzare a activelor de stat a fost întârziat de volatiltatea piețelor și de conflictele politice între membrii liberali și conservatori ai guvernului.
În acest timp, Rusia a pierdut 80,5 miliarde de dolari în ieșiri de capital anul trecut și 46,5 miliarde de dolari în primele patru luni ale anului. Aceasta reprezintă cel mai rapid ritm de hemoragie financiară înregistrat vreodată, un fenomen pe care banca centrală consideră că este cauzat parțial de oportunitățile reduse pentru investiții în Rusia, consideră „Wall Street Journal”.
Privatizare preca