Paradoxala Italie, meschina Grecie, estetica Portugalie, încîntătoarea Spanie. Sînt cîteva dintre caracterizările lui Mihai Stoichiţă după faza grupelor de la Euro 2012. Păreri şi previziuni, note şi analize concentrate ale unui om care ştie cu ce se mănîncă fotbalul. Şi căruia îi place să povestească despre fotbal.
Lui Mihai Stoichiţă nu-i place să i se spună "fostul antrenor al Stelei". Mai mult, simt că a început să-l incomodeze şi porecla "Lippi". Crede că îl definesc alte calităţi. Dar îi place fotbalul şi, spre deosebire de mulţi dintre colegii lui de meserie, se uită ca un microbist veritabil la meciurile de la Euro.
Prilej pentru un scurt şi necesar dialog înaintea sferturilor de finală. O discuţie numai şi numai despre fotbal, dincolo de presiunea rezultatului, clasament, patroni, valize şi telefoane.
- Mihai, este un Campionat fără mari surprize dacă excludem eliminarea Olandei. De ce au dispărut outsiderii?
- Vorbim tot mai mult despre valoarea individuală, nu doar despre forţa echipei. Spania, Anglia, Franţa, Germania, Italia au oameni care evoluează la cel mai înalt nivel, la cele mai bune echipe din lume.
Între meschini şi cei care încîntă
- Mihai, ştim sfertfinalistele de la Euro. Caracterizează-le într-o propoziţie, maximum două, pe fiecare. Apoi o notă care să reflecte valoarea şi forma arătată pînă acum.
Portugalia - Joacă un fotbal frumos, dar o echipă pedepsită la început de pasivitatea lui Cristiano. Premiată apoi de revenirea aceluiaşi Cristiano. Estetic, o echipă foarte frumoasă. Nota 8.
Cehia - beneficiara unei conjuncturi fericite. A profitat şi de ghinionul ruşilor. O formaţie disciplinată, harnică şi cam atît. Nota 6,5.
Germania - Multă rigurozitate, dar şi o schimbare profundă în filozofia de abordare a jocului. Nemţii se apropie mult acum de atributele fotbalului latin, cu pase scurte, pr