Zeci de familii trăiesc de circa un an de zile cu un vecin pe care nu şi l-ar dori nimeni: staţia de sortare a gunoaielor adunate din municipiul Suceava. Mai pe româneşte, este vorba de o groapă de gunoi autorizată, în care zilnic se aduc până la 20 de maşini cu ceea ce se colectează din punctele special amenajate din oraş.
Cei care gestionează această staţie de sortare spun că totul este perfect legal, chiar dacă nu se încadrează în ceea ce numim tot mai des condiţii europene. „Sunt aceleaşi mirosuri ca la un punct de colectare din oraş, numai că aici sunt cantităţi mult mai mari”, este declaraţia lui Anton Curelaru, directorul SC Diasil SRL Suceava, firmă care se ocupă de sortarea gunoaielor depozitate temporar în strada Alexandru Grigore Ghica.
Câini vagabonzi, ciori şi mirosuri pestilenţiale
Sucevenii care locuiesc în cartierul Iţcani, în zona staţiei de sortare a gunoaielor, undeva pe malul râului Suceava lângă podul de cale ferată, se plâng că de un an de zile trăiesc un adevărat coşmar.
„Este ceva insuportabil, praf, mirosuri, mizerie, drumuri stricate. Ce să mai spun? Că am făcut plângeri pe la toate instituţiile din Suceava, dar nu am primit nici un răspuns. Ei spun că e o chestiune temporară, dar eu cred că banul îşi spune cuvântul şi nu se va schimba nimic. Eu m-am mutat aici acum şapte ani, dar vă spun sincer că am de gând să mă mut”, a declarat Romică Cojocaru, unul dintre oamenii nemulţumiţi de existenţa staţiei de sortare.
Altă casă, aceeaşi îngrijorare. Familia Dumitru şi Angelica Agrapini speră ca situaţia să revină la normalitate.
„În ultima vreme s-a mai schimbat ceva, în sensul că mai stropesc cu apă şi cu cloramină şi nu mai miroase aşa tare, iar vântul nu mai ia pungile. Până acum două-trei luni era jale, nici nu puteai să stai de miros”, a povestit Dumitru Agrapini.
Soţia sa are şi alte motive de î