Avocaţii lui Adrian Năstase îşi pregătesc acum ofensiva: şansele fostului premier de a scăpa de executarea pedepsei ar fi cam de una la un milion, dat fiind că pedeapsa dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă şi irevocabilă. Totuşi, apărarea va încerca să folosească fiecare portiţă lăsată deschisă de Codul Penal.
Primul pas va fi introducerea unei cereri de amânare a executării pedepsei. Această amânare nu va putea depăşi însă trei luni, potrivit Codului Penal. Pentru a avea succes, avocaţii lui Năstase ar trebui să vină cu expertizele care să arate că fostul premier nu se poate pune pe picioare după incidentul de noaptea trecută într-un spital penitenciar.
De starea precară a sănătăţii clientului lor avocaţii se vor putea folosi pe viitor şi pentru a solicita o eventuală întrerupere a pedepsei. S-a întâmplat în cazul foştilor generali Mihai Chiţac şi Victor Athanasie Stănculescu. Pentru aceasta va fi nevoie de un certificat de la Institutul Naţional de Medicină Legală, care să ateste că diabetul şi problemele cardiace ale lui Adrian Năstase sunt incompatibile cu regimul de detenţie, chiar dacă acesta va executa pedeapsa într-un spital penitenciar.
În fine, avocaţii apărării nu exclud utilizarea unei căi extraordinare de atac: este vorba de contestaţia în anulare. Dacă vor aduce suficiente argumente pentru a le fi admisă, procesul s-ar putea rejudeca. Până acum, avocaţii lui Adrian Năstase au afirmat că principala hibă a întregului proces şi a verdictului ar consta în faptul că nu au existat probe directe care să îl învinuiască pe fostul premier.
În paralel cu iniţierea acestor proceduri interne, apărarea mai pregăteşte şi o plângere la CEDO. Aprobarea acesteia, judecarea ei şi verdictul ar putea dura însă ani de zile, ceea ce nu l-ar salva de executarea pedepsei pe fostul premier.
Avocaţii lui Adrian Năstase îş