România ar trebui să aibă o strategie în agricultură pe cel puţin 25 de ani, în care să fie agreate câteva puncte mari de reper, cum ar fi asocierea şi orientarea către cererea din piaţă şi export, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, într-un interviu acordat Agerpres.
Ministerul Agriculturii va organiza până în toamnă o licitaţie pentru stabilirea unor firme de consultanţă care vor efectua studii referitoare la stadiul în care se află agricultura din România şi care vor recomanda ulterior ce este prioritar pentru perioada 2014-2020.
"Este important să se facă filmul zilei, să ştim unde suntem şi unde vrem să ajungem în aceşti 25 ani (...) sunt teme mari pe care le avem în discuţie, una dintre ele fiind comasarea terenurilor. Acesta este un proces care trebuie demarat foarte rapid, deşi nu trebuie să uităm că în Germania a durat peste 50 de ani", a spus Achim Irimescu.
El a adăugat că la ora actuală, avem ferme mari dotate cu tehnologie, cu tot ceea ce este necesar, dar şi foarte multe ferme mici şi mijlocii, care nu au tractoare sau utilaje pentru a-şi lucra terenurile. "O altă mare problemă ar fi realizarea filierelor, pentru că degeaba poţi produce marfă, dacă îţi rămâne în curte şi apar intermediarii şi specula", a mai spus Irimescu.
În ceea ce priveşte sectoarele cu potenţial real pentru România, Irimescu consideră că trebuie făcută o analiză a pieţii româneşti, dar şi a pieţii Uniunii Europene. "De exemplu, la nivel european există mare deficit de carne de vită, de carne de ovine, de fructe roşii precum zmeură, afine, mure, cireşe, căpşuni, iar aici preţurile sunt foarte bune. În extrasezon, la Bruxelles, se vinde un kilogram de zmeură cu 25 de euro, iar în sezon cu 12-14 euro. Cred că ar merita să dezvoltăm ferme de genul acesta în România".
Totodată, Uniunea Europeană este un m