La americani, inculpatul este reţinut din sala de judecată. În România, până să vină Poliţia, cei aflaţi în această situaţie fug din ţară sau, mai rău, aleg să se sinucidă.
Dacă justiţia din România ar funcţiona după un cod de procedură penală similar cu cel din Statele Unite ale Americii, cazurile Năstase şi fraţii Nuţu şi Sile Cămătaru nu ar fi existat. În Codul de Procedură Penală din SUA există mai multe prevederi prin care persoanele judecate pentru fapte penale sunt obligate să asiste la pronunţarea sentinţei.
Gheorghiță Mateuț: „Poate ar fi mai bine așa cum este în SUA”
Dacă inculpaţii sunt găsiţi vinovaţi, atunci poliţiştii de la instanţă iau condamnatul în custodie, iar ulterior este acesta este trimis la închisoare. Dacă sentinţa este de achitare, atunci persoana judecată în dosar poate pleca acasă. În caz de neprezentare la instanţa de judecată în ziua stabilită, persoana judecată este dată în urmărire.
Profesorul universitar de drept procesual penal, Gheorghiţă Mateuţ susţine că această regulă care funcţionează în justiţia din SUA ar trebui preluată şi de justiţia din România. „Pentru asta ar trebui introdus un articol prin care prezenţa inculpatului la pronunțare să fie obligatorie. Poate ar fi mai bine aşa cum este în SUA. La noi, în prezent nu există cadru juridic", a spus profesorul Gheorghiţă Mateuţ.
Un primar din Cluj a fost ridicat de Poliție după 4 zile!
Potrivit Codului de Procedură Penală, judecătorii şi poliţiştii au acţionat ca la carte. O serie de articole din Codul de Procedură Penală sunt foarte clare şi arată că persoana condamnată, aflată în stare de libertate, trebuie încarcerată în aceeaşi zi. Niciunde nu se arată că există un termen de 24 de ore, timp în care inculpatul se poate preda.
Există însă cazuri în care cei condamnaţi sunt încarceraţi după mai multe zile. Aşa s-