Presa internaţională de miercuri şi joi este unanimă în a aprecia că fostul premier Adrian Năstase, condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România la doi ani de închisoare cu executare pentru corupţie, este demnitarul cu rangul cel mai înalt trimis la închisoare după căderea comunismului în 1989.
Potrivit mass-media, sentinţa a trimis unde de şoc în ţară. Acestea mai relevă, totodată, că România, o ţară în care condamnările pentru corupţie sunt rare şi care s-a aflat constant sub tirul criticilor UE, a trimis blocului european primul semnal important că depune eforturi de a combate cu adevărat corupţia. Publicaţiile prezintă şi încercarea de sinucidere a fostului premier român.
Decizia instanţei a şocat România, o ţară săracă, în care politicienii de rang înalt au fost mult timp consideraţi mai presus de lege. Analiştii au salutat decizia instanţei ca un semn de maturitate politică într-o naţiune care se luptă să scape de o cultură a mitei şi fărădelegii ce s-a răspândit în timpul deceniilor de regim comunist, comentează cotidianul american The New York Times.
Năstase, politicianul român cu rangul cel mai înalt care este trimis la închisoare de la răsturnarea comunismului în 1989, a negat orice ilegalitate şi a insistat că acest caz a fost motivat politic.
Cotidianul american relevă că era de aşteptat ca Năstase să înceapă executarea pedepsei în termen de ore, dar după ce poliţia a ajuns la casa lui să-l aresteze, fostul premier s-a împuşcat în gât. Imaginile televizate l-au arătat pe Năstase scos din ambulanţă la spital, pe o targă. Medicul Şerban Brădişteanu a declarat că Năstase era capabil să vorbească, dar cu dificultate, şi că va fi probabil operat joi.
New York Times: "Corupţia a împiedicat progresul României"
În ultimii ani, printre cei acuzaţi de corupţie în România s-au număra