Traicu: Această companie nu este ceva care poate fi traficat fără a avea repercusiuni
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis ieri cererea de intrare în insolvenţă depusă de Hidroelectrica. Se pare că soluţia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, însă este executorie şi se aplică pe loc.
Potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, situaţia gravă în care a ajuns compania de stat se datorează unui management dezastruos al activităţii Hidroelectrica, evidenţiată şi de seceta prelungită din 2011. "Compania se confruntă cu o lipsă acută de lichidităţi. Hidroelectrica nu are bani nici pentru apa pe care o foloseşte pentru producţia energiei electrice. După ce am analizat situaţia ne-am dat seama că ceva nu merge bine la Hidroelectrica, iar aici s-a ajuns în urma unui management dezastruos al activităţilor companiei", a declarat, recent, Vulpescu.
Pe de altă parte, agenţia Moody's a anunţat ieri dimineaţă că a coborât cu patru trepte ratingul Hidroelectrica, de la "Ba1" la "B2", după ce compania şi-a cerut insolvenţa. Mai mult, agenţia a mai anunţat că a atribuit perspectivă negativă, avertizând că ar putea urma o nouă retrogradare.
Nimic nu se poate transforma peste noapte
Întrebat, ieri dimineaţă, cu câteva ore înainte de hotărârea Tribunalului, ce se va întâmpla cu Hidroelectrica, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodion Traicu, a opinat că respectiva companie "nu este ceva care poate fi traficat fără a avea repercusiuni"."Din cunoştinţele mele proprii vă pot spune că administratorul special are mandat de la proprietarul companiei respective pentru ce va trebui să facă. Proprietarul Hidroelectrica este statul român. Nimic nu se poate transforma peste noapte, iar această componentă importantă a sistemului energetic nu este ceva care poate fi traficat aşa,