Febra examenelor a început, iar cei aflaţi la finalul clasei a VIII-a sau a XII-a caută tot felul de soluţii pentru a reţine cât mai multe informaţii. Specialiştii în nutriţie spun că există o serie de alimente care acţionează asupra anumitor funcţii ale creierului, sporind puterea de concentrare sau stimulând memoria pe termen scurt.
Mai jos puteţi regăsi o serie de alimente care nu ar trebui să lipsească din dietă, mai ales în perioada dinaintea unor examene importante.
● Cafeaua este cel mai bun "combustibil" pentru creier, deoarece măreşte performanţele intelectuale pe termen scurt. Specialiştii în nutriţie spun că această băutură nu trebuie consumată în exces, deoarece suprasolicită organismul, iar riscul incapacităţii de a mai reţine texte devine astfel destul de ridicat. Astfel, nutriţioniştii recomandă cel mult trei ceşti de cafea pe zi, pentru obţinerea rezultatelor dorite.
● Peştele este renumit pentru proprietăţile sale de ascuţire a capacităţilor intelectuale. Medicii nutriţionişti recomandă, mai ales în perioada dinaintea examenelor, somonul şi macroul. Acizii graşi Omega 3 care se găsesc în peştele gras amplifică funcţia cognitivă. Specialiştii completează că somonul este bogat şi în niacină, substanţă recunoscută pentru că încetineşte declinul cognitiv.
● Ceaiul de mentă este recomandat pentru o mai bună concentrare. Potrivit specialiştilor, mirosul de mentă ajută creierul să se concentreze şi măreşte performanţele intelectuale. În plus, acest tip de ceai are şi capacitatea de a energiza organismul, faptul ce ajută corpul să reziste la suprasolicitare.
● Seminţele sunt recomandate de specialiştii în nutriţie pentru simţuri mai ascuţite. Experţii precizează că acest aliment reprezintă cea mai bună sursă de acid alfalinoleic, o grăsime sănătoasă care îmbunătăţeşte funcţiile cortexului cerebral, regiunea din creier care