Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a mai câştigat o bătălie: două imobile de patrimoniu de pe bulevardul Kiseleff din Capitală au fost salvate de la demolare, în urma unui proces intentat proprietarului, care dorea să construiască un ansamblu de blocuri în locul celor două clădiri interbelice.
Blocarea demolării a avut loc în urma verdictului Curţii de Apel Bucureşti, verdict definitiv şi irevocabil.
Între timp, unul dintre imobile a fost incendiat şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul mai pregăteşte un proces: dacă ancheta demarată de autorităţi va dovedi că incendierea a fost intenţionată, proprietarii riscă chiar şi exproprierea, explică la RFI reprezentanta Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Ştefania Simion.
"Vom urmări cursul investigaţiei care se face în această cauză şi în momentul în care avem o soluţie finală privind vinovatul şi cauza incidentului, vom sesiza Parchetul pentru comiterea infracţiunii de distrugere de monument istoric, deoarece infracţiunea este sancţionată ca atare de legea privind protejarea monumentelor istorice şi de Codul Penal. Există şi o sancţiune administrativă pe care autoritatea locală, cu avizul Ministerului Culturii o poate lua pentru proprietarii care în mod evident sunt vinovaţi de distrugere sau punere în pericol a monumentelor istorice şi anume exproprierea lor", spune reprezentanta Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Ştefania Simion.
Cele două monumente istorice se află pe Bulevardul Kiseleff 45 A şi B şi sunt în proprietatea Luciei Cherecheş. Potrivit unei anchete preliminare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, fiul acesteia ar fi incendiat intenţionat în data de 3 iunie a.c. unul dintre imobile, scrie HotNews.ro. Ştefania Simion, intervievată de Lea Berzuc, despre salvarea a două clădiri interbelice de patrimoniu de pe Bulevardul Kiseleff
Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a mai câştigat o