Condamnarea fostului prim-ministru Adrian Năstase şi reacţia acestuia în faţa încarcerării au stârnit foarte multă emoţie. Emoţie care nu foloseşte cu nimic publicului.
Dacă privim situaţia în care este condamnatul Adrian Năstase, strict prin prisma faptelor consumate, putem pricepe mai bine unde exagerează cei care forţează o reacţie emoţională a publicului şi mai ales care sunt efectele evenimentelor.
Asadar, transformând telenovela în documentar, acestea sunt faptele:
Fostul prim-ministru, doctor în drept penal, a fost trimis în judecată pentru acte de corupţie. În instanţă a fost apărat de o echipă de şase dintre cei mai reputaţi avocaţi români. Excepţiile de neconstituţionalitate invocate în apărarea lui Adrian Năstase şi parcurgerea probatoriului vast au prelungit soluţionarea cauzei. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în fond şi recurs, că fostul prim-ministru se face vinovat de comiterea unor infracţiuni de corupţie pentru care trebuie să execute doi ani de închisoare într-un penitenciar.
Perioada efectivă pe care Năstase o va petrece în închisoare este de 8 luni.
În seara zilei de 20 iunie 2012, după pronunţarea sentinţei, poliţiştii s-au deplasat la domiciliul condamnatului pentru a-l aduce la închisoare. Din clădire s-au auzit un foc de armă şi ulterior a ajuns la faţa locului o ambulanţă privată. Condamnatul a fost preluat de ambulanţă, în stare conştientă, acoperit cu o pătură albastră şi o eşarfă în jurul gâtului. Nu purta mască de oxigen, nu existau bandaje vizibile, nu a fost conectat la vreun echipament medical.
Conform autorităţilor şi personalului medical din spitalul care l-a preluat, Năstase prezenta răni pe care şi le-a provocat singur, folosind un pistol. Numai Adrian Năstase ştie ce scop a urmărit în momentul în care a pus mâna pe armă.
La spital, condamnatul a fos