Chiar daca esti foarte ocupat, fa-ti timp si treci, in aceste zile, prin piata. Pe tarabe vei vedea, in gramezi uriase, cirese dulci si zemoase, rosii, galbene, roz, visinii, in asteptarea clientilor. Ofera-ti o mica si nevinovata bucurie si cumpara-ti o punga de cirese, chiar daca aceste fructe nu se numara printre preferatele tale, si nu vei regreta.
Ciresele au in compozitia lor trei substante care fac din ele adevarate medicamente ale verii, dusman neintrecut al bolilor provocate de stresul modern. Cele trei substante sunt antocianinele, cu efect antioxidant si antiinflamator, acidul hidroxicinamic, care protejeaza mucoasa stomacului de actiunea nociva a microbilor care provoaca gastroenterita, si melatonina, un hormon care te ajuta sa dormi sanatos si care se gaseste in pulpa cireselor.
Cine mananca 400 de grame de cirese pe zi, acum, in aceasta perioada, cand este sezonul lor, va avea un somn linistit, sanatos, odihnitor. Acest efect al cireselor de a induce somnul si, odata cu acesta, linistea sufleteasca, se datoreaza serotoninei si melatoninei, substante care se afla in compozitia lor.
Bun in caz de infectii urinare
Daca te stii predispus la infectii urinare si litiaza renala, sa nu arunci cozile de la cirese. Datorita continutului ridicat de potasiu si flavonoide, cozile de cirese au puternice efecte diuretice. Au, de asemenea, proprietati astringente si antidiuretice, datorita continutului bogat in taninuri, sunt depurative, antifebrile si antiinflamatoare renale.
Usuca-le la loc intunecat si depoziteaza-le in pungi de hartie sau saculeti de panza, intr-un loc racoros si uscat. La nevoie, din cozi de cirese se poate face decoct sau infuzie.
Decoctul se prepara punand la fiert, intr-o jumatate de litru de apa, doua lingurite de codite uscate. Se fierb la foc mic timp de zece minute, apoi