Comisia Europeană a alocat pentru 2007-2013 suma de 14,9 miliarde de euro pentru finanţarea proiectelor de modernizare a infrastructurii feroviare din noile state membre, însă până acum au fost cheltuiţi doar 1,65 miliarde de euro, adică 11% din fondurile alocate.
Fondurile pentru infrastructură au fost dintotdeauna stimulentul pentru atragerea de noi state în UE. În anii 1980 şi 1990 Bruxellesul a cheltuit miliarde de euro în Spania, Portugalia şi Grecia şi a promis să facă la fel cu noile state membre care au aderat în 2004 şi 2007. Însă până acum miliardele promise nu au îmbunătăţit capacitatea de absorbţie a noilor state membre, potrivit unei analize Reuters preluate de Agerpres.
"Este evident că în aceste ţări există un contrast total între solicitările de finanţare şi capacitatea lor de a absorbi aceşti bani", a declarat directorul organizaţiei European Rail Infrastructure Managers, Monika Heiming. "Gradul de absorbţie al fondurilor UE, în special în cazul căilor ferate, este foarte redus, mult mai redus decât ne aşteptam", a adăugat Heiming
Vorbind sub protecţia anonimatului, un înalt oficial de la UE a pus că gradul de absorbţie este atât de mic şi din cauză că fondurile sunt plătite de Bruxelles după finalizarea proiectelor. Noilor state membre le lipseşte capacitatea administrativă de a implementa proiecte în valoare de mai multe miliarde de euro, şi spre deosebire de obiectivele Comisiei, au dat prioritate drumurilor faţă de căile ferate. "O rată de absorbţie de 11% face ca situaţia să pară mai proastă decât este în realitate. Chiar şi într-o lume ideală am avea o rată finală de plată de 20-25%", a spus oficialul.
Eşecul în utilizarea fondurilor UE va avea însă consecinţe serioase în condiţiile în care pune sub semnul întrebări capacitatea blocului de a îndeplini o provocare şi mai mare, anume cheltuirea a 500 mi