Italia și Spania, care împreună totalizează un sfert din economia zonei euro, vor fi nevoite să ceară asistență financiară generală în următoarele luni, fapt care va trimite unde de șoc în cadrul economiei globale, a declarat Jamie Stuttard, manager de portofoliu la Fidelity Investments.
Ambele state vor avea dificultăți anul viitor în a-și vinde obligațiunile, fapt care va forța autoritățile europene să găsească o modalitate oficială pentru finanțarea acestora pentru a asigura supraviețuirea uniunii monetare, a declarat Stuttard în cadrul unui interviu telefonic acordat agenției de știri Bloomberg.
Află de ce Spania reprezintă noua urgență a Europei
Povara datoriei
Principalele două economii din sudul Europei sunt împovărate de o datorie totală de 2.800 de miliarde de euro, de patru ori datoria cumulată a Greciei, Portugaliei și Irlandei, fapt care amenință să năruiască sistemele europene de apărare contra crizei. Asistarea financiară a acestora ar putea eroda până și bonitatea Germaniei, în cazul în care oficialii permit accelerarea inflației pentru a reduce valoarea reală a mprumuturilor, sau dacă moneda va fi slăbită pentru a favoriza exporturile, a declarat Stuttard.
„Am ajuns la țările mari, acum”, a declarat acesta. „O salvare a Italiei este imposibilă fără o schimbare majoră a costurilor de finanțare a Germaniei, a nivelului inflației din zona euro, a cursului euro sau o schimbare majoră a însăși structurii zonei euro”, a avertizat Stuttard.
Citește de ce Mario Draghi este considerat de mulți analiști drept singurul om care poate salva Europa
Nivelul dobânzilor obligațiunilor suverane spaniole cu scadența la 10 ani a sărit la nivelul record din era euro de 7,285% pe 18 iunie, în timp ce dobânzile obligațiunilor de referință italiene au atins 6,342% pe 14 iunie, cel mai ridicat nivel din ultime