Decizia Curţii Supreme de ieri este una istorică, ţinând cont de faptul că, prin condamnarea definitivă a lui Adrian Năstase la doi ani cu executare pentru folosirea influenţei politice în scopuri personale, este pentru prima oară după 1989 când un prim-ministru îşi va ispăşi pedeapsa după gratii. Pe de altă parte, deznodământul din dosarul „Trofeul Calităţii" a reprezentat pentru justiţia din România un test crucial în lupta cu marea corupţie, fapt evidenţiat inclusiv de atenţia cu care a fost urmărit de oficialii europeni şi americani.
De altfel, la doar câteva minute de la pronunţarea verdictului, ştirea privind condamnarea lui Adrian Năstase a făcut înconjurul lumii, fiind preluată de presa internaţională - de la AFP şi AP la Le Monde şi Washington Post. Şocant este însă că imediat după condamnarea lui Adrian Năstase mai mulţi politicieni - din USL, dar şi din PDL - şi-au exprimat regretul pentru drama personală pe care o trăieşte fostul premier, în loc să aprecieze, în primul rând, semnalul pozitiv dat de justiţie. Asta, în ciuda acuzaţiilor grave care i-au fost aduse lui Năstase în dosar şi totul într-un climat general de neîncredere dinspre partenerii europeni şi transatlantici ai României faţă de hotărârea clasei politice de la Bucureşti de a lupta împotriva corupţiei. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi şi complicii liderului PSD, care au primit pedepse de cinci şi şase ani de închisoare. Paradoxal, Adrian Năstase şi ceilalţi condamnaţi mai au o şansă să scape de condamnarea primită în dosarul cunoscut public şi ca „Trofeul Calităţii". Aceea de a face cerere la preşedintele Traian Băsescu pentru a fi graţiaţi.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat ieri, 20 iunie, unul dintre cele mai importante verdicte din istoria post-decembristă a României: fostul premier PSD, Adrian Năstase, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare