Surprinzător, medicii au constatat că tinerii sunt cei care ajung cu precădere la Urgenţe, „loviţi” de căldură
Recomandările medicilor pentru zilele caniculare au fost ascultate mai mult de persoanele vârstnice, care ţin mai mult la sănătatea lor. În schimb, unii tineri nu dau prea mulţi bani pe ce spun specialiştii. Deja, la Spitalul Judeţean Braşov au început să apară şi primele victime ale temperaturilor ridicate. Potrivit medicilor, în medie, la UPU ajung cinci persoane cu probleme din cauza caniculei.
„După ziua de duminică am avut trei arsuri solare de gradul I. În medie, avem cinci persoane pe zi care ajung în stare de lipotimii. Diferite persoane, tineri, pentru că, în general, vârstnicii se feresc de căldură”, a declarat, ieri, dr. Ioana Chiţea, purtător de cuvânt UPU, Spitalul Judeţean Braşov.
Culmea este că, deşi, de ieri fusese instituit cod galben de caniculă, în miez de zi, erau şi tinere care încercau să capete un bronz „frumos”, ziceau ele. Un bronz „arzător”, am spune noi, însă. „Nu stăm mult, doar o oră. Ne protejăm cum putem, cu loţiune”, ne spune o tânără aflată la şedinţa de bronzare.
În schimb, în oraş, vârstnicii luaseră aminte la ce tot spun specialiştii. „Am fost nevoită să ies acum, aşa că m-am îmbrăcat lejer, în culori deschise şi mi-am pus pălăria pe cap”, ne spune o femeie.
Pentru unii tineri, protecţia este însă opţională. „Nu am nevoie de nimic să-mi pun pe cap. Mie îmi este bine aşa”, spunea un tânăr, aflat şi el în oraş.
Sfatul medicilor:
Este necesar un pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute
Pentru această perioadă, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare, între orele 11.00 – 18.00. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1