Pe continentul african, armata americană dezvoltă cu cea mai mare discreţie o reţea secretă de baze aeriene în scopul lansării de operaţiuni de spionaj contra Al Qaeda şi a altor grupări de acelaşi tip, scrie Washington Post.
Avioane rapide şi discrete, echipate cu tehnologie de vârf şi tot materialul necesar pentru „a vedea fără a fi văzut" şi considerate aparate private traversează continentul african dintr-o parte în alta. Baze secrete destinate să le adăpostească, fără existenţă oficială şi puse în funcţiune de armata americană. Washington Post relevă că acest program militar secret a debutat în 2007 şi reflectă multiplicarea în ultimii ani a misiunilor forţelor speciale americane şi militarizarea constantă a operaţiunilor de informaţii. Un program înscris în linia „războiului contra terorismului", iniţiat de G.W. Bush şi continuat de Barack Obama, centrat la debut pe regiunea afgano-pakistaneză şi care se extinde la alte regiuni ale lumii.
Publicaţia americană relevă existenţa a 12 astfel de baze în Africa, implantate în Burkina Faso, Uganda, Mauritania, Somalia. Ţintele discretului spionaj aerian sunt grupurile teroriste islamiste, cărora armata americană le supraveghează activităţile: Al Qaeda, Aqmi (Al Qaeda din Maghrebul islamic) care operează în nordul statului Mali, în Somalia - insurgenţii islamişti shebab, recent integraţi în Al Qaeda, sau în Uganda - Armata de rezistenţă a Domnului (LRA) a lui Joseph Kony. Centrul operaţiunilor se bazează pe mici avioane fără arme, echipate cu captatoare ascunse ce pot înregistra casete video, pot folosi infraroşii, detecta semnale radio şi telefoane mobile. Avioanele sunt puţin costisitoare şi nu atrag atenţia, fiind similare cu cele folosite în Africa pentru legarea regiunilor izolate. Operaţiunile sunt dirijate de forţele de operaţiuni speciale americane, dar se bazează pe contractanţi militari priva