O foarte influenta comisie a Parlamentului European a votat respingerea Acordului Comercial Impotriva Contrafacerii (ACTA) – un vot care in opinia multora reprezinta o lovitura de gratie la adresa controversatului document. Sursa imagine: daily.tportal.hr
Membrii Comisiei Pentru Comert a PE au respins ACTA cu 19 voturi ”pentru” si 12 ”impotriva”, aceasta recomandare fiind ultima evaluare formala inaintea votului din forul largit al Parlamentului, programat a se desfasura in cursul lunii viitoare. ACTA, care propune inasprirea dramatica a reglementarilor nationale si internationale a actelor de piraterie ”online si offline”, a atras vii critici si a provocat chiar manifestatii de protest la nivel mondial, precizeaza BBC.
Cel mai mare critic al acordului s-a dovedit a fi raportorul special al PE pentru ACTA, britanicul David Martin, care este si membru principal al Comisiei pentru Comert. ”Acesta nu a fost un vot orientat impotriva proprietatii intelectuale. Grupul nostru crede ca Europa chiar trebuie sa protejeze proprietatea intelectuala, numai ca ACTA este un document prea vag”, a declarat Martin intr-o conferinta de presa organizata dupa votul Comisiei.
Acordul ”lasa prea multe intrebari fara raspuns”, intre care rolul furnizorilor de servicii internet in mentinerea legalitatii traficului online, a explicat inaltul demnitar european. El a adaugat ca multi membri ai Comisiei au apreciat si ca sanctiunile prevazute de ACTA pentru violarea drepturilor de autor sunt ”disproportionate”, asa cum au demonstrat-o in repetate randuri pedepsele grele aplicate oamenilor de rand de catre justitia americana.
”La o adica, votul a fost redus la alegerea intre proprietatea intelectuala si libertatile civile, iar eu ma bucur de faptul ca libertatile civile au avut castig de cauza”, a subliniat Martin. Scenariul cel mai probabil in lumina acestei decizii est