Guvernatorul Bancii centrale a Austriei, Ewald Nowotny, a declarat ca nu este de acord cu concentrarea doar asupra austeritatii, deoarece o astfel de gandire a provocat, in anii '30, ascensiunea nazismului.
"Acest gen de politici a condus, in acea perioada, la un somaj extrem de mare, la prabusirea sistemului democratic si, in final, la o catastrofa numita nazism", a precizat oficialul, citat de Wall Street Journal.
Comentariul neobisnuit al sefului bancii Austriei, o tara unde nazismul reprezinta un subiect tabu, sublinieaza pericolele cu care Europa se confrunta in lupta sa cu criza datoriilor suverane.
"Nu este vorba despre un copil care a facut ceva rau", a sugerat oficialul, referindu-se la impunerea masurilor de austeritate tarilor din zona euro, cu care se incearca combaterea risipei facute in anii trecuti.
El a tinut sa sublinieze faptul ca reformele din Germania luate dupa Primul Razboi Mondial au condus la somaj masiv si au distrus democratia, deschizand drumul fascismului si declansarii celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Nowotny critica Berlinul, evidentiind faptul ca a ramas singur in promovarea austeritatii.
Imediat dupa Primul Razboi Mondial, economistii au avertizat asupra cresterii ratei somajului si a unor suferinte economice, indicand ca acestea vor duce la promovarea extremismului.
In 1919, dupa terminarea conflictului armat, economistul britanic John Maynard Keynes a avertizat ca nu trebuie impuse Germaniei reparatii de razboi prea ridicate.
"Dar cine poate spune cat poate fi indurat sau in ce directie se vor indrepta oamenii pentru a scapa de probleme?", scria Keynes in cartea "Consecintele Economice ale Pacii".
Pentru Germania au urmat, conform prognozei lui Keynes, plata de reparatii, hiperinflatie, depresiune economica si un austriac num