Căldura din ultima perioadă a umplut Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Turişti, localnici, toţi au luat cu asalt unitatea sanitară. Altfel spus, numărul de prezentări în Unitatea de Primire a Urgenţelor a crescut dramatic, dacă ar fi să-l cităm pe directorul SCJU, dr. Dan Căpăţână.
„Avem zile în care, în week-end, ne confruntăm cu aproape 800 de prezentări, ceea ce, evident ne creează probleme organizatorice, ţinând mai ales de timpii de aşteptare. Acesta este şi motivul pentru care îi rugăm pe cetăţeni să înţeleagă că fiind un oraş turistic, în afară de avantajele pe care evident le avem, există şi aceste dezavantaje pe care nu le putem ocoli. Desigur, cadrele medicale din UPU încearcă să rezolve cazurile cât mai bine, dar, din păcate, această avalanşă de bolnavi creează distorsiuni", a arătat managerul. În mare parte, a precizat el, nu este vorba despre afecţiuni majore, dar toate cazurile sunt consumatoare de timp. „Numai dacă îl consulţi 15 minute cum scrie la carte, imaginaţi-vă cât timp se pierde şi sub ce presiune lucrează medicii de acolo", a mai declarat dr. Căpăţână.
"Nu facem altceva decât să supravieţuim"
Problema este că cei mai mulţi dintre cei care rămân internaţi sunt cazaţi în saloane fără aer condiţionat, singura posibilitate de aerisire a camerelor fiind aceea de a ţine cât mai larg deschise uşile şi geamurile. Problema aerului condiţionat este valabilă pe toate secţiile. Desigur, pe ici-acolo există câteva aparate, însă nu suficiente. „Nu facem altceva decât să supravieţuim. Eu am rugat-o pe fată să-mi aducă de acasă un ventilator micuţ pe care să-l folosesc aici", ne-a declarat o bolnavă. Practic, din lipsa unor surse de ventilaţie sau a aparatelor de aer condiţionat, bolnavii se coc de căldură pentru că temperaturile au devenit deja insuportabile. Mai trist este la Neurologie, acolo unde mirosuril