În plin scandal al conflictelor de interese în care Agenţia Naţională de Integritate i-a găsit pe unii parlamentari, precum Brânduşa Novac (PDL) sau Mircea Diaconu (PNL), PDL şi UDMR şi-au propus să îndulcească prevederile Codului Penal referitoare la această infracţiune. Mai precis, cei 30 de iniţiatori ai unui proiect de lege intrat în dezbaterea Senatului vor să fie exceptaţi de la regulă managerii instituţiilor de cultură care sunt şi „artişti interpreţi / autori".
Aceştia ar urma să nu fie în conflict de interese dacă, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, participă la luarea vreunei decizii prin care „s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă sau un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".
Proiectul de lege a fost depus cu puţin timp înainte ca judecătorii Curţii de Apel Bucureşti să decidă că deputatul Brânduşa Novac s-a aflat în conflict de interese, după cum a apreciat ANI, atunci când a semnat, în perioada 5 decembrie 2006 - 10 aprilie 2008, în calitate de director/manager la „Circ& Variete Globus" Bucureşti, contracte cu SC Sidus Artis SRL, societate la care avea calitatea de asociat (cotă de participare 50%). De cinci infracţiuni de conflict de interese este acuzat şi fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu, deoarece în calitate de director de teatru şi-ar fi favorizat soţia, Diana Lupescu, actriţă, regizoare şi scenografă la Teatrul „C.I. Nottara".
Proiectul de lege al parlamentarilor PDL şi UDMR se află în dezbaterea comisiilor şi a fost „desfiinţat" de Consiliul Legislativ, care a arătat că iniţiatorii nu cunosc nici măcar de când datează Codul Penal încă în vigoare.
În plin scandal al conflictelor de