Agenţia ONU pentru Refugiaţi, a omagiat, ieri, alături de Oficiul Român pentru Imigrări (ORI), curajul şi rezistenţa de care dau dovadă refugiaţii din toată lumea, invitând la implicare pentru o mai bună cunoaştere şi înţelegere a cauzei acestora. Manifestări legate de acest eveniment vor avea loc, toată săptămâna, în mai multe oraşe din ţară.
Ziua Mondială a Refugiatului, în acest an, în Romania, a fost marcată prin campania "Dilemele Refugiaţilor", campanie ce subliniază deciziile dificile pe care refugiaţii sunt nevoiţi să le ia.
Publicul este invitat să reflecteze asupra unor întrebări precum "Tu ce ai face?", "Ai ramâne acasă riscând să fii omorât sau torturat sau ai risca totul lăsându-te pe mâna călăuzelor?".
Mărturia video a unui refugiat irakian, fost ziarist, care trăieşte astăzi în România a fost făcută publică de către Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în cadrul campaniei.
Filmul ilustrează motivul pentru care o persoană a fost nevoită să ia decizia cumplită de a-şi abandona căminul pentru a trăi în siguranţă.
Manifestări dedicate refugiaţilor
Ziua Mondială a Refugiatului este marcată în România printr-o serie de activităţi organizate de societatea civilă din Bucureşti şi Timişoara.
În această seară, de la 21.30, în clubul "La Scena", are loc un concert live de muzică reggae al artistului Johhny King, refugiat în România, precum şi o degustare de mâncăruri tradiţionale din Orientul Mijlociu şi Africa.
Tot în Bucureşti, la 24 iunie 2012, copii şi adolescenţii refugiaţi vor descoperi oraşul şi ţara în care trăiesc. Vor fi organizate plimbări şi excursii de o zi în parcurile din Bucureşti şi la Snagov.
Mâine, la Timişoara, va fi organizată "Ziua Porţilor Deschise" la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru refugiaţi.
Campanie umanitară
"Trebuie să înţelegem că refugiaţii