Modul de organizare şi de desfăşurare a studiilor universitare de doctorat sunt reglementate prin lege dar şi prin coduri de etică elaborate de fiecare instituţie de învăţământ în parte.
Premierul Victor Ponta a încercat să minimizeze importanţa unei diplome de doctor arătându-se dispus să renunţe la ea dacă se va dovedi că ar fi plagiat: "titlul de doctor nu îmi aduce nici un beneficiu".
Premierul uită că dobândirea acestui titlu academic se face respectând câteva acte normative şi regulamentele de organizare şi desfăşurare a doctoratului elaborate de universităţi.
Citeşte şi Plagiat Ponta. Autorii articolului din "Nature" pentru RL: "Nu avem niciun dubiu asupra credibilităţii surselor noastre"
Prieteniile sunt dăunătoare doctoratului
Este vorba, în primul rând, de legea 288/2004 privind organizarea studiilor universitare şi HG 567/ 2005 privind organizare şi desfăşurarea studiilor universitare şi de doctorat. Acestea stipulează clar că teza de doctorat "trebuie să demonstreze cunoaşterea ştiinţifică avansată a temei abordate, să conţină elemente de originalitate în dezvoltarea sau soluţionarea temei, modalităţi de validare ştiinţifică a acestora". Aceste rigori sunt corecte şi sunt similare cu exigenţele unei lucrări de doctorat elaborată în Occident.
Ne-o confirmă Liviu Giosan de la Institul de oceanografie "Woods Hole": "O lucrare de doctorat trebuie să aducă contribuţii originale într-un anumit domeniu şi să poată fi publicată într-un context internaţional. Ea trebuie să fie validată de către referenţi de specialitate neutri". Probleme pot apărea atunci când trebuie respectat un alt articol din legea autohtonă: "teza de doctorat finalizată este supusă unei analize preliminare în cadrul catedrei de specialitate sau al colectivului de cercetare, înainte de a fi propusă evaluării de către membrii comisiei de doctorat." Aici pot i