Şeful clinicii universitare de psihologie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai, psihologul Daniel David a analizat gestul disperat comis de Adrian Năstase şi a tras concluzia că fostul premier s-a considerat un om "fără valoare" şi că tot ce a construit până prezent "nu contează".
Tentativa de sinucidere a fostului premier este pusă de Daniel David pe seama stresului puternic care l-a copleşit pe Adrian Năstase. „Cred că în spate stă o evaluare catastrofică, de genul e groaznic, catastrofal. E cel mai rău lucru care mi se putea întâmpla şi, de asemenea, este o situaţie invalidantă pentru el ca persoană, ca om, pentru tot ceea ce a realizat. Ţine de istoria de viaţă, de stilul personal de a face faţă stresului, iar aceste gesturi care sunt mai rare, apar de obicei atunci când şi distresul şi reacţia emoţională sunt puternice si neaşteptate. Adică, nu erai obişnuit cu o astfel de situaţie, apare un stres foarte puternic care te compleşeşte şi pe care nimeni nu le putea anticipa. Această situaţie negativă formată din decizia Curţii şi situaţia de încarcerare au fost interpretate catastrofic. Ca cel mai rău lucru care i se putea întâmpla. El, în momentul acela, era fără valoare şi tot ceea ce a realizat nu contează”, a spus Daniel David.
În cazul lui Adrian Năstase, psihologul Daniel David vorbeşte de o situaţie de distres, adică un stres care depăşeşte o intensitate critică. „Nu cred că în această situaţie, discuţia ar trebui purtată în termeni de onoare şi laşitate. Cred că este o reacţie umană a unui om, care a simțit că decizia a fost foarte invalidantă personal. Orice comportament a unei persoane este făcut pentru aducerea unui beneficiu. După părerea mea, beneficiul în această situaţie este un beneficiu emoţional", a mai completat Daniel David.