Statele Unite susțin că nu sunt implicate în negocierile cu privire la fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat de marți seară în ambasada Ecuadorului la Londra pentru a scăpa de extrădarea în Suedia. În paralel, Ecuadorul, stat în care Assange cere azil politic, a anunțat că va lua o decizie în următoarele 24 de ore.
Julian Assange s-a plâns în repetate rânduri că a fost abandonat de țara sa, prevenind că ar putea fi extrădat în Statele Unite, unde riscă pedeapsa cu moartea pentru spionaj după ce a publicat pe site-ul WikiLeaks, în 2010, mii de documente diplomatice confidenţiale ale SUA.
”După câte ştiu, nu suntem implicaţi în aceste discuţii”, a declarat Victoria Nuland, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.
Fondatorul Wikileaks, în vârstă de 40 de ani, s-a refugiat marţi seară în ambasada Ecuadorului la Londra. Acțiunea sa vine după ce a epuizat toate căile juridice în Marea Britanie pentru a evita extrădarea în Suedia, unde este acuzat de viol şi agresiune sexuală.
Assange respinge acuzaţiile şi susţine că a fost vorba despre relaţii sexuale liber consimţite, declarându-se victimă a unui complot.
Negocierile ar putea implica şi Suedia pentru ca Stockholmul să-şi ia angajamentul că nu-l va trimite pe Assange în Statele Unite, după cum se tem simpatizanţii săi.
Scandalul WikiLeaks a izbucnit în noiembrie 2010, după ce organizaţia a început să publice pe site-ul său peste 250.000 de documente, cablogramele dintre Departamentul de Stat al SUA și ambasadele americane din toată lumea. Dintre acestea, aproape 100.000 sunt acte confidențiale și alte 15.000 sunt secrete.