Premierul Victor Ponta nu a mai aşteptat o nouă discuţie cu preşedintele Traian Băsescu pe tema participării la Consiliul European şi, prin intermediul Ministerului de Externe, a trimis la Bruxelles componenţa delegaţiei României. Componenţă, evident, fără şeful statului. Până la închiderea ediţiei, Preşedinţia nu a avut vreun punct de vedere.
"Astăzi, Ministerul de Externe a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeană, componenţa delegaţiei României şi mandatul delegaţiei. Am primit tot astăzi agenda finală a reuniunii de pe 28-29 iunie şi pot să confirm că punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezentate de situaţia economică şi socială din acest moment în Europa şi Mecanismul Financiar Multianual 2014-2020, adică exact subiectul pe care l-am dezbătut la Bucureşti împreună cu preşedintele Barroso şi alţi nouă prim-miniştri", a ţinut premierul Ponta să anunţe, în treacăt, după ce a participat la ceremonia de preluare a mandatului de către primarul general, Sorin Oprescu. Ce înseamnă acest lucru? Că prim-ministrul a renunţat să mai discute cu preşedintele pentru a ajunge la o concluzie pe tema re-pre-zentării la Consiliul European. Şi mai înseamnă şi o de-claraţie categorică de război lansată de Victor Ponta, în contextul scandalului de plagiat în care este implicat, scandal a cărui declanşare a pus-o, încă din prima clipă, pe seama preşedintelui.
Oricare ar fi fost motivele de grabă, un lucru este însă sigur: nu la Comisia Europeană trebuia să fie trimise documentele. „Nu cred că este o listă care trebuie trimisă nouă, ci Consiliului European, pentru că preşedintele Herman Van Rompuy este cel care se ocupă de organizarea sum-mit-ului de săptămâna viitoare. Ar fi normal să fie trimisă Con-siliului European, nu Comisiei Europene", a precizat, pentru Mediafax, Mark Gray, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene,