Berea îngraşă la fel ca şi alimentaţia de tip fast-food, duce la apariţia burţii, dar conţine vitamine şi scade riscul apariţiei pietrelor la rinichi. Sursa: EVZ
Un român consumă în medie anual între 60 şi 100 de litri de bere, conform unor statistici realizate la nivel european de publicaţiile The Economist şi The Business Insider.
Pentru că este băutura alcoolică cea mai populară de pe glob, iubitorii ei o susţin prin fel de fel de mituri. Pe de altă parte, adversarii berii au şi ei o serie de legende care o "demonizează". Ce e adevărat, ce e fals explică medicii.
1 Berea uşoară (light) nu îngraşă.
Greşit. În 330 ml de bere light sunt între 100 şi 130 de calorii, în timp ce în berea normală - între 150 şi 200 de calorii. Alcoolul are aproape la fel de multe calorii pe gram (7) ca şi grăsimea (9).
"Se spunea că berea nu are grăsimi, dar alcoolul şi zaharul din bere au multe calorii care duc la îngrăşare", ne-a explicat medicul nutriţionist Bogdan Guineea, de la Cabinetul MC2 din Bucureşti.
2 Conţine numai ingrediente sănătoase.
Parţial adevărat. Berea "conţine proteine, potasiu, fosfor, vitamina B12 şi seleniu. Este benefică din acest punct de vedere doar dacă este consumată moderat", mai spune Guineea. Mai mult, berea reface pierderile de apă care se produc prin transpiraţie şi "grăbeşte recuperarea după exerciţiul fizic", subliniază nutriţionistul Corina Zugravu.
3 Două beri sunt la fel de bogate în calorii ca şi o masă cu produse fastfood.
Adevărat. Două beri însumează 300-400 de calorii acelaşi număr ca şi în cazul unui dublu hamburger, un sandwich mare cu carne sau două felii (o jumătate) de pizza cu brânză.
4 Bărbaţii care o consumă în exces ajung să facă burtă.
Parţial adevărat. Apariţia burţii nu e motivată doar de la consumul de bere, ci şi de la excedentul de calorii. "Consumul excesiv duce şi l