Secretarul general al UDMR, Kovács Péter, a atras atenţia, într-o notă postată pe un site de socializare, asupra prevederilor Legii partidelor politice, afirm~nd că Partidul Civic Maghiar (PCM) nu a reuşit să obţină 50.000 de voturi nici la alegerile parlamentare din 2008, şi nici la cele locale din 2012, motiv pentru care, conform Legii partidelor politice, procurorul general ar trebui să iniţieze procedura de dizolvare a acestei formaţiuni politice, relateaz` edi]ia online a cotidianului Nepszava, cit~nd o informa]ie a agen]iei de pres` ungare MTI.
Un articol-sperietoare
Kovács Péter a abordat şi situaţia mandatelor obţinute de PCM, mai exact, dacă acestea vor fi invalidate dacă PCM va fi dizolvat înainte de constituirea consiliilor locale. Ziarul de limbă maghiară Krónika a menţionat că Aricolul 7 din Legea partidelor politice, adoptată în 2003, prevede motivele şi situaţiile concrete care atrag după sine dizolvarea partidelor. Legea prevede, de exemplu, că o formaţiune politică poate fi considerată inactivă, dacă la două alegeri parlamentare consecutive nu a desemnat candidaţi – pe liste proprii sau în alianţă cu alte partide - în cel puţin în 18 circumscripţii electorale. Un partid poate fi eliminat de pe nomenclatorul formaţiuniilor politice dacă nu obţine la nivel naţional, la două alegeri consecutive, fie ele locale sau parlamentare, cel puţin 50.000 de voturi. Dizolvarea unei formaţiuni politice poate fi solicitată de procurorul general, la Tribunalul Bucureşti, aceasta fiind instanţa cu putere de decizie.
Istoric
La alegerile locale din 2008, PCM a depăşit pragul electoral prevăzut de lege, lista acestei formaţiuni pentru consiliile locale fiind votată de 79.238 de alegători, iar cea pentru consiliile judeţene, de 84.620 de cetăţeni cu drept de vot.
În toamna anului 2008, la alegerile parlamentare, PCM nu a intrat în competiţie