"În aceste momente, subiectul îşi pierde raţiunea, scapă controlul asupra propriilor reacţii şi ajunge să săvârşească gesturi necugetate. În mod constant, presiunea, stresul, confruntarea cu provocări emoţionale majore declanşează astfel de comportamente. Stresul reprezintă unul dintre factorii afectogeni cei mai severi şi determină sau accelerează apariţia unor astfel de gesturi", a declarat pentru CANCAN psihologul Andreas Hniatiuc, membru al Colegiului Psihologilor din România.
Pe de altă parte, psihiatrul Florin Tudose spune că gestul a fost total neaşteptat. "E un gest cu totul neaşteptat şi complet neadecvat în situaţia dată şi în raport cu prestigiul deosebit pe care până în acest moment autorul gestului îl avea", spune el. "Încerc să resping această ipoteză că a premeditat totul pentru a scăpa de pedeapsă, această ipoteză nu-i caracterizează în niciun caz pe marii bărbaţi de stat", a mai spus Tudose.
Cei doi se pun însă de acord în privinţa ameliorării stării sale. "Sunt absolut convins că are toate resursele pentru a-şi reveni şi pentru a redeveni o personalitate normală, alături de oamenii care ţin la el, care îl admiră sau doar îl invidiază, depăşind un moment care nu aş vrea să fie decât o rătăcire de moment", susţine psihiatrul Tudose.
"Ca după orice perioadă marcată de un puternic impact emoţional, urmează o perioadă de regres din punct de vedere a stării mentale. Apoi, în funcţie şi de constituţia psihică a subiectului, fie continuă căderea, fie stagnează şi apoi se ameliorează", a concluzionat şi psihologul Andreas Hniatiuc. "În aceste momente, subiectul îşi pierde raţiunea, scapă controlul asupra propriilor reacţii şi ajunge să săvârşească gesturi necugetate. În mod constant, presiunea, stresul, confruntarea cu provocări emoţionale majore declanşează astfel de comportamente. Stresul reprezintă unul dintre factorii afectogen