Saloanele dedicate expoziţiilor temporare de la parterul Muzeului de Istorie Suceava găzduiesc, începând de ieri, expoziţia de pictură cu genericul „Dobrogea - Pitoresc şi exotism la ţărmul Mării Negre”.
38 de lucrări în ulei şi acuarelă
Expoziţia, pe care directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, a prezentat-o ca fiind „expoziţia de pictură cea mai importantă ca valoare de asigurare organizată la Suceava după 1990”, etalează 38 de lucrări în ulei şi acuarelă, din Galeria de artă românească a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.
Organizată în cadrul parteneriatului dintre cele două muzee, care se concretizează anual la Suceava cu două expoziţii cu piese deosebite din patrimoniul muzeului sibian, expoziţia prezintă publicului sucevean lucrări care aparţin maeştrilor picturii româneşti Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Iosif Iser, Francisc Şirato, Ion Th. Romanaţi, Vasile Popescu, Marius Bunescu, Rodica Maniu, Jean Al. Steriadi, Ştefan Dimitrescu, Magdalena Rădulescu, Petre Iorgulescu Yor, I. Theodorescu-Sion şi Rudolf Schweitzer-Cumpăna.
Suceava, „centru viu de cultură”
Prezent la vernisaj, primarul reales al municipiului Suceava, Ion Lungu, i-a felicitat pe organizatori pentru această „expoziţie deosebită” şi, apreciind că în mandatul anterior „au existat restanţe la activităţile culturale”, a subliniat faptul că acest domeniu „se va bucura de mai multă atenţie”, iar infrastructura culturală a Sucevei se va întări cu câteva obiective noi. Prezentatorul expoziţiei, prof. univ. dr. Gheorghe Macarie, a accentuat faptul că Suceava este un „centru viu de cultură” prin punerea în circuit a unor expoziţii de mare valoare, cum este şi aceasta, realizată prin colaborarea cu Muzeul Naţional Brukenthal, „unul dintre primele muzee din Europa”.
„Foamea de lumină şi exotism”
Rema