Sutele de migranţi care ajung anual în România se pot întoarce acasă cu bilet de avion plătit de autorităţi, cu bani de buzunar (100 de euro) şi, cel mai important, cu 1.000 de dolari reprezentând un ajutor de reintegrare în ţările lor de origine.
Aceasta este oferta statului român împreună cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) în cadrul proiectului „Sprijinirea Programelor de Returnare Voluntară Asistată şi Reintegrare în România”.
Prezent zilele trecute la Suceava, coodonatorul acestui proiect, Ciprian Niţă, a explicat că e pentru prima oară când statul român, lucrând împreună cu OIM, a reuşit să aloce resurse financiare pentru fondul de reintegrare a migranţilor care acceptă să se întoarcă voluntar în ţările lor.
Cei mai mulţi migranţi care au beneficiat de ajutorul de reintegrare sunt din Nepal şi Tunisia
Ciprian Niţă a declarat că ajutorul de reintegrare se acordă doar în anumite cazuri, în urma discuţiilor consilierilor de proiect cu fiecare migrant în parte. Ajutorul financiar, care nu poate depăşi 1.000 de dolari SUA, este destinat doar acelora dintre migranţi care dovedesc că ştiu ce vor face cu acei bani, pentru a reuşi să-şi asigure un trai mai bun în ţara din care au plecat împinşi tocmai de sărăcie.
„Pentru cazurile care urmează să beneficieze de ajutor de integrare, le asigurăm cursuri vocaţionale, iar cele mai cerute sunt cursurile de antreprenoriat. Poate să sune straniu, dar să înveţi cum să te gândeşti la o afacere, pe toate părţile, nu doar pe partea câştigurilor, dar şi pe ce trebuie să cheltuieşti, să înveţi să-ţi faci un plan de afaceri este absolut esenţial. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie are şi avantajul de a avea birouri în momentul ăsta în 132 de ţări din lume. Să vă dau un exemplu: vine un migrant din Irak care îmi spune că în planul de reintegrare vrea să-şi cumpere o maşină l