În prezent, la sistemul centralizat de termoficare al Braşovului au mai rămas racordate doar puţin peste 12.000 de apartamente, faţă de aproape 80.000, cât erau în vremurile de „glorie“ ale CET Braşov. Centrala de mari dimensiuni fusese proiectată pentru a furniza energie în principal marilor platforme industriale, iar odată cu moartea acestora, pentru braşovenii racordaţi la CET, plata facturilor a devenit un coşmar, din cauza pierderilor mari atât în ceea ce priveşte producţia, cât şi distribuţia energiei termice.
Factura redusă cu 40%
Conducere Tetkron, firma Consiliului Local Braşov, care se administrează acum reţelele de termoficare ale municipiului, susţine că a pus la punct o strategie în acest domeniu şi promite reducerea facturilor cu 40% pe an, pentru cei care aleg să se rebranşeze la sistemul centralizat, faţă de cât plăteşte acum o familie care are centrală de apartament. Practic, vechiul CET a fost tras pe linia moartă pentru producţia căldurii şi a apei calde fiind montate, în ultimii doi ani, patru noi centrale în cogenerare (funcţionează pe gaz metan, dar produc atât apă caldă şi căldură, cât şi energie electrică), în valoare de 30 de milioane de euro, investiţie suportată de firma privată Bepco. „Oferta noastră este bazată pe studii, calcule şi fapte. Am luat în calcul cât trebuie să plătească pe an o familie care are centrală de apartament şi cât plăteşte una racordată la sistemul centralizat, pentru apă caldă şi căldură. Pentru cine are centrală proprie costul ajunge la suma de 2.305 lei, iar pentru un abonat Tetkron de 1.360, cu 40% mai puţin“, a precizat Sorin Mateciuc, directorul Tetkron.
Acesta a precizat că acum, preţul gigacaloriei produse în sistem centralizat este de 170 de lei, preţul scăzând odată cu modernizarea a 30% dintre reţelele de distribuţie, dar şi crearea noilor magistrale de legătură, spre zona Florilor/Crai